Onderhoud van u mountainbike

Gaat de mountainbike weer van zolder? Pleeg eerst noodzakelijk onderhoud

 

Waar mountainbiken wereldwijd een zomersport is, zitten we in Twente – en eigenlijk in heel Nederland – vooral in de herfst en winter op de mountainbike. Na het mooie zomerseizoen wordt de racer ingeruild voor de off-road fiets. Om op en top fietsplezier te beleven, is het belangrijk de mountainbike eerst een onderhoudsbeurt te geven. Als Shimano Service Center nemen we dit vakkundige werk graag voor u uit handen (85 euro, exclusief eventuele vervangingsonderdelen).

 

Heeft de mountainbike een tijdlang op zolder gestaan en wordt hij weer naar beneden gehaald nu de herfst in aantocht is? Dan is het verstandig om niet meteen het been over het zadel te slaan, maar eerst naar de conditie van de fiets te kijken. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning. Tot hoeveel bar u de banden maximaal kunt pompen, staat op de zijkant weergegeven. In de meeste gevallen kiezen mountainbikers voor een druk van 2 tot 2,5 bar, afhankelijk van het type mountainbike en het bandmodel.

 

Vervang de remblokken

Nog belangrijker is het om naar het remsysteem te kijken. De meeste mountainbikes hebben tegenwoordig schijfremmen. Klinkt er bij het remmen een schurend geluid, dan is het zaak de remblokken te vervangen. Ook een check van de druk op het systeem kan geen kwaad, zodat u gedoseerd en gecontroleerd kunt remmen. Als u de gereedschapskist en minitools binnen handbereik heeft, is het tevens aan te bevelen om alle bouten en moeren na te lopen. Draai ze vast, zodat er tijdens de eerste de beste ritten over de bospaden niets los kan gaan.

 

Deskundig onderhoud en advies

Er zijn nog veel meer zaken waarop u kunt letten voordat u weer met uw hardtail of fully over de Twentse trails gaat. Denk alleen al aan het smeren van componenten en het tijdig vervangen van versleten onderdelen. Als Shimano Service Center staan we in onze professionele werkplaats borg voor deskundig onderhoud en advies en helpen we u met alle plezier. We weten alles van de nieuwste technologieën en innovaties op mountainbikevlak en hebben een ruime voorraad onderdelen van Shimano. Wilt u voor deze herfst en winter een nieuwe mountainbike, dan adviseren we u daar graag bij. Zo kunnen we alles vertellen over de voordelen van een 1x12-aandrijflijn bij de nieuwste groepsets van Shimano en elektronisch schakelen (Di2).