Onderhoud van u racefiets

Hoe onderhoudt u de racefiets nu de herfst zijn intrede doet?

 

Bent u een echte ‘doorbeuker’ en rijdt u in de herfst en winter gewoon door op de racefiets? Of bent u eerder de ‘mooiweerfietser’ die de racefiets ’s winters in de stalling opbergt? In beide gevallen geldt: goed onderhoud is cruciaal. Als Shimano Service Center maken we bij HAWE Tweewielers uw fiets voor 75 euro (exclusief eventuele vervangingsonderdelen) herfst- en winterklaar. Zorg dat u na elke rit zelf het basisonderhoud uitvoert!

 

Spuit de fiets af Nu de herfst zijn intrede doet, ligt er net wat meer modder en vuil op straat dan in de zomer. Dat betekent dat het frame en de gevoelige onderdelen besmeurd raken. Houd deze schoon. Gebruik voor dit karwei een tuinslang of mobiel reinigingsapparaat. Voorkom dat u met een te harde waterstraal op de lagers van de wielen, het balhoofd en de trapas spuit. In dat geval zou u het vet ertussenuit kunnen spoelen. Het is ook zaak om andere kwetsbare onderdelen zoals de derailleurs en shifters niet met de stevige straal te raken.

 

Ontvetten maar

Na het afspuiten staat er nog een belangrijke klus te wachten: het ontvetten. Voor het ontvetten van de ketting is er een handig apparaatje, gevuld met een ontvettingsmiddel, dat u op de ketting kunt klikken. Door aan het pedaal te draaien bewegen alle kettingschakels langs de borstel en ontvetter in dit apparaat. U kunt uiteraard ook gewoon een borstel gebruiken. Eerst spuit u de draaiende componenten in met de ontvetter om vervolgens het overtollige vet en vuil met de borstel weg te halen.

 

Bescherm de fiets

Is de fiets schoon en droog? Dan wordt het tijd om aan bescherming te denken. Breng middels een spray een waxlaag op het frame aan. Wax zorgt ervoor dat vuil minder goed aan de lak hecht en het drogen na de opvolgende poetsbeurten sneller gaat. Ook op de ketting en derailleurwielen kunt u een laagje olie of wax aanbrengen. Rijdt u met schijfremmen? Pas er dan voor op dat u de remblokken en – schijven niet raakt, omdat deze niet of minder goed functioneren als er olie of wax op zit.
 

Tijdige vervanging

Hetgeen hierboven vermeld staat is slechts het basiswerk. Het is slim om verder te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de banden en remmen. En denk ook aan tijdige vervanging van onderdelen. Als u bij een schoonmaakbeurt vaststelt dat het einde van de levensduur van de ketting en cassette in zicht komt, raden we aan om direct nieuwe onderdelen op de fiets te monteren. Hoewel ze misschien nog best een paar ritten meekunnen, zorgen de bijna afgeschreven ketting en cassette voor extra slijtage aan onder meer de derailleurwielen en het kettingblad.

 

Deskundig onderhoud en advies

HAWE Tweewielers helpt graag bij de najaars-check van uw racefiets. We zijn een Shimano Service Center en dat betekent dat we garant staan voor deskundig onderhoud en advies. Zo kunt u zorgeloos door blijven fietsen in de donkere maanden van het jaar. Of u bergt de racefiets in goede staat op zolder op en haalt deze er na de winter haast rijklaar weer vanaf. Als Shimano Service Center zijn de specialisten van HAWE Tweewielers bekend met de allernieuwste technologieën en beschikken we over een ruime voorraad reserveonderdelen. Binnen de kortste keren is de klus geklaard. Neem contact op en plan de onderhoudsbeurt van uw fiets in.