Framehoogte bepalen

Framehoogte bepalen

Fietsmeetsystemen


Het juiste frame
Een fiets moet u goed passen. Dat zit onder andere in de juiste framemaat. Wij van Team Hawe Tweewielers bepalen samen met u wanneer u bezig bent met de aanschaf van een nieuwe fiets, wat de juiste maat is. Toch is ook op eenvoudige wijze zelf te bepalen welke framemaat voor u de juiste is.

Verschillende maten
Damesfietsen zijn veelal verkrijgbaar van maat 46 cm, oplopend tot maat 61 cm. Herenmodellen variëren van maat 51 cm tot 66 cm. Deze lengtes staan voor de lengte van de zitbuis van uw fiets, van het hart van de trapas tot de bovenkant van het frame.

Zelf meten
Wilt u alvorens een bezoek te brengen aan een fietsspeciaalzaak weten wat voor u de juiste framemaat is, volg dan de volgende stappen.
1.Ga zonder schoenen rechtop staan met de voeten parallel en ± 15 cm uit elkaar
2.Meet de afstand van uw zitvlak tot aan de grond
3.Uw ideale framehoogte is 2/3 van deze afstand. (voor ATB`s 1/2)

De juiste afstelling

Een fiets met het juiste frame is niet voldoende voor een ideale en comfortabele zithouding. Ook de afstelling van zadel en stuur spelen hierbij een belangrijke rol.

Hoogte en helling van het zadel
Uw beenlengte bepaalt op welke hoogte uw zadel eigenlijk moet worden afgesteld. Deze is prima zelf te bepalen aan de hand van de volgende stappen:
1.Ga op het zadel zitten
2.Zet de hak van één van uw voeten op een pedaal
3.Draai de crank zodat het pedaal met uw voet zich in de laagste positie bevindt
4.Uw been moet nu vrijwel gestrekt zijn, met de crank-arm parallel aan de zitbuis

Veel mensen geven de voorkeur aan een zadel dat horizontaal staat, maar u kunt het natuurlijk een beetje naar voren of achteren laten hellen. Tip: doe aanpassingen met kleine stapjes en niet voor u aan een lange tocht begint!

Hoogte en stand van het stuur
Een goede afstelling van uw stuur bevordert het comfort tijdens het fietsen. Let bij het verstellen echter altijd op de volgende punten:
1.De aanduidingen op de stuurpen voor de maximale hoogte mogen niet zichtbaar zijn
2.Het stuur moet altijd vrij kunnen bewegen zonder dat rem- of versnellingskabels iets raken of kunnen blijven haken
3.Let op: soms heeft het afstellen van het stuur invloed op de werking van de remmen! Doe daarom altijd een korte remcontrole voor u weer gaat fietsen.